Kino za baterie

27.02.2018

Wyprawa do kina to jedno z ważnych wydarzeń kulturalnych w życiu dziecka. Kino ma wiele aspektów przyciągających małego widza. Tajemnicza atmosfera, magia wielkości ekranu, siła dźwięku, dynamiczność i kompozycja obrazu – to wszystko składa się na atrakcyjność przekazu.

Nic więc dziwnego, że wspomnienia o wycieczce są bardzo trwałe i zapadają głęboko w pamięci. Dla dzieci w wieku przedszkolnym celem wycieczki do kina jest nie tylko nabywanie umiejętności uczestniczenia w seansach filmowych. Celem jest także wdrażanie do właściwych zachowań podczas pobytu w kinie, jak również stwarzanie sytuacji do rozumienia wartości takich jak: dobro, prawda czy przyjaźń.

12.02.2018r. dzieci wraz z nauczycielkami z Akademii Małych Pociech w Krakowie wybrały się do kina Cinema City Plaza, aby zobaczyć jeden z najnowszych filmów animowanych pt.: „Pszczółka Maja: Miodowe igrzyska”. Warto podkreślić, że wyjście na seans było darmowe, przedszkole bowiem od 2017 roku  bierze udział w akcji krakowskiego MPO pt. „Kino za baterie”, której organizatorką w przedszkolu jest nauczycielka mgr Anna Wróblewicz – Madej.  Całe przedszkole włączyło się w zbiórkę zużytych baterii, dlatego też już po raz drugi udało nam się wyjść do kina zupełnie za darmo.

Nudy w kinie nie było – dużo wątków, wiele postaci, same atrakcje. Dzieci były zachwycone. Uśmiechnięte buzie oraz pełne przejęcia komentarze były potwierdzeniem dobrze spędzonego przedpołudnia. Przedszkolaki z dużym zainteresowaniem przyglądały się przygodom głównej bohaterki. Bajka pokazała młodym widzom, że warto pomagać innym oraz żyć w zgodzie ze wszystkimi. Pełni wrażeń i dobrego humoru wróciliśmy do przedszkola.

mgr Anna Wróblewicz - Madej
Akademia Małych Pociech w Krakowie