NIE nowotworom u dzieci! Profilaktyczne badania USG.

22.06.2012

20 i 21 czerwca na terenie Przedszkola ArcelorMittal Poland "Równe Przedszkolaki" w Dąbrowie Górniczej zostały przeprowadzone badania USG dzieci. Przebadaliśmy ponad 100 dzieci. Bardzo dziękujemy ArcelorMittal Poland S.A. za patronat nad akcją, lekarzom i wolontariuszom za sprawną pracę, troskę i doskonałe zrozumienie tematu.

Dziękujemy równiez Fundacji Ronalda McDonalda za bardzo dobrze wyposażony i zorganizowany ambulans.

Projekt „NIE nowotworom u dzieci” Fundacji Ronalda McDonalda jest promocją okresowych pogłębionych badań profilaktycznych dzieci zdrowych i jest adresowany do dzieci w wieku od 9 miesiąca do 6 lat.  Badania takie powinny być obowiązkowym elementem systemu powszechnej opieki zdrowotnej.

Badania ultrasonograficzne są niezbędne w diagnostyce chorób nowotworowych, które dość długo rozwijają się bezobjawowo lub powodują objawy typowe dla wielu innych dziecięcych dolegliwości. Dostępne obecnie metody leczenia umożliwiają wyleczenie prawie wszystkich dzieci wówczas, gdy choroba zostanie w krótkim czasie rozpoznana i leczenie rozpocznie się w bardzo wczesnym etapie rozwoju procesu nowotworowego.

------------------------------------------------------------------------

20 i 21 czerwca br. - to nowe terminy badań USG dla dzieci zgłoszonych na 7 i 8 marca. Przypominamy, że z niezależnych od nas powodów organizacyjnych, badania 7 i 8 marca nie mogły się odbyć. Fundacja Nasze Dzieci powiadomi telefonicznie wszystkich rodziców o nowym terminie.

------------------------------------------------------------------------

Z powodu wyczerpania wszystkich wolnych terminów, rejestracja dzieci na badania została zakończona. Łącznie zarejestrowano 120 dzieci w wieku od 9 m-cy do 6 lat.
Zachęcamy Państwa do wspierania działalności statutowej Fundacji. Bez pracy wolonatariuszy i środków finansowych, organizacja akcji "NIE nowotworom u dzieci", nie byłaby możliwa.
Wielka BUŹKA dla wszystkich, którzy pomagają DZIECIOM i Fundacji!

------------------------------------------------------------------------

7 i 8 marca br. Fundacja Ronalda McDonalda  wspólnie z Fundacją Nasze Dzieci zorganizuje badania USG dla dzieci w wieku od 9 miesięcy do 6 lat

Badania są bezpieczne, bezbolesne i bezpłatne.

Na badanie można zapisać dzieci w wieku od 9 miesięcy do 6 lat. Badania mają na celu dokładną ocenę stanu narządów wewnętrznych dzieci oraz wykrycie ewentualnych odstępstw od normy. Badania są realizowane według standardów medycznych określonych dla tej grupy wiekowej przez Polskie Towarzystwo Ultrasonograficzne i wykonywane przez doświadczonych lekarzy – radiologów.

Lekarze będą przyjmować w ambulansie Fundacji Ronalda McDonalda, który stanie przy Przedszkolu ArcelorMittal Poland „Równe Przedszkolaki” w Dąbrowie Górniczej, ul. Kasprzaka 74a.
To jedyny tego typu pojazd w Europie. Jest to unikalna, mobilna stacja medyczna, składająca się z poczekalni – rejestracji oraz dwóch gabinetów lekarskich, wyposażonych w nowoczesny sprzęt ultrasonograficzny.

Aby wziąć udział w badaniu USG należy zapisać dziecko, dzwoniąc pod numer:  608 018 878. Zapisy trwają w dni robocze od  28 lutego do 6 marca,  od 10.00 do 14.00.

Udział w badaniu bez rejestracji nie jest możliwy.

Liczba miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń. Informacja o zakończeniu zapisów zostanie podana na stronie  www.fundacja-naszedzieci.pl oraz na stronie www.frm.org.pl i na profilu Fundacji Ronalda McDonalda na Facebooku.
Czas potrzebny na badanie to około 15-18 minut. Po zakończeniu rodzice otrzymują wyniki badań oraz ewentualne porady lekarskie.