OGRÓDEK DLA DZIECI

24.10.2012

W związku z przewodnim tematem tegorocznego roku przedszkolnego „Skok po zdrowie”,  Fundacja Nasze Dzieci zaproponowała rodzicom oraz dyrekcji przedszkola  założenie dla dzieci przy Niepublicznym Przedszkolu ArcelorMittal Poland  „Równe Przedszkolaki” ogródka warzywno - kwiatowo - ziołowego. Ogródek będzie zawierał zarówno cechy edukacji estetycznej, jak i informacji o przyrodzie, zdrowej żywności, ekologii,  a będzie pielęgnowany przez same dzieci (oczywiście pod okiem i przy wsparciu nauczycieli).

Ponad trzydzieści osób wsparło projekt finansowo. Sześć osób wsparło projekt rzeczowo w postaci cebulek i nasion kwiatów, poczęstunku dla wolontariuszy pracujących przy zakładaniu ogródka. Dnia 13 października siedemnaście wolontariuszy brało udział w akcji zakładania ogródka dla dzieci. Pogoda dopisała! Słońce, ciepło oraz pozytywne nastawienie i uśmiechy na buziach wolontariuszy z całą pewnością pomogły w realizacji planu. W ramach akcji zaplanowano i wykonano następujące czynności: zebranie łopatami  starej nieurodzajnej ziemi i wywiezienie jej taczkami na miejsca wskazane przez kierownika technicznego przedszkola, przywiezienie i rozplantowanie nowej ziemi, wyrównanie grabiami gruntu i ułożenie pięciu grządek. Prace, które rozpoczęto o godzinie 10.00, poprzedzono zapoznaniem wolontariuszy z ryzykiem dla zdrowia i bezpieczeństwa związanymi z wykonywanymi pracami ogrodniczymi oraz z zasadmi ochrony przed zagrożeniami.

16 października dzieci miały sposobność posadzić pierwsze cebulki kwiatowe. Sprawiło im to wiele radości, a nabyte pierwsze doświadczenia ogrodnicze z całą pewnością zaprocentują większą wiedzą na temat ekologii i przyrody. Każda grupa przedszkolna opiekuje się jedną grządką. Życzymy dzieciom wiele satysfakcji i sukcesów w ogrodnictwie! Pierwsze posadzone przez przedszkolaki kwiaty cebulkowe powinny zakwitnąć już wczesną wiosną.

Ogródek dla dzieci został założony!

Wszystkim, który wsparli projekt, z całego serca serdecznie dziękujemy! cheeky

Oczywiście pragniemy projekt rozwijać dalej, tak więc pomoc wciąż będzie potrzebna. Wszystkim , którzy chcieliby wesprzeć projekt, prosimy o kontakt z koordynatorem projektu ze strony Fundacji Nasze Dzieci: Anią Wojtas, tel. 668-469-408, e-mail:andzia100@op.pl.