Pomóż nam założyć dla dzieci mini ogród botaniczny!

06.05.2014

Drodzy Rodzice, Wolontariusze Fundacji Nasze Dzieci,

Serdecznie zapraszamy Was do współpracy przy drugim etapie zakładania mini ogrodu botanicznego pod nazwą „Tajemniczy Ogród” przy Niepublicznym Przedszkolu ArcelorMittal Poland „Równe Przedszkolaki” w Dąbrowie Górniczej.

Poszukujemy wolontariuszy do prac ogrodniczych na sobotę 10 maja w godz. od 9.00 do 14.00. Czynności związane z założeniem ogrodu będziemy wykonywać po odpowiednim przeszkoleniu bhp oraz pod nadzorem osób specjalizujących się w zakładaniu ogrodów. Wolontariuszom zapewnimy napoje i posiłki profilaktyczne.

Drugi etap prac na obszarze Zakątka Wrzosowe Wzgórze polegać będzie na przygotowaniu terenu, posadzeniu roślin poza wrzosowiskiem, podsypaniu nawozem oraz wyłożeniu agrowłokniny oraz 5 cm warsztwy kory. Sadzić będziemy tutaj rózne gatunki magnolii, sosny, azalii i różaneczników, hortnensje, jałowce, lawendę, forsycje, liliowce, berberysy, tawuły, liliowce, cyprysiki, świerki, juki karolińskie, pięciorniki krzewiaste, modrzew europejski i buk pospolity.

Natomiast w Zakątku Zmysłow i Doświadczeń, w którym posadzilismy już wcześniej ponad 400 żywotników zachodnich i rośliny do pokoju kolorów oraz kształtu i figur, wykładać będziemy korę.

Serdecznie zapraszamy wolontariuszy do wspólpracy! Lista zapisów znajduje się na tablicy ogłoszeń w przedszkolu.
Zgłoszenia można przesyłać również mailowo na adres: FundacjaNaszeDzieci@arcelormittal.com

Mile widziany własny sprzęt w postaci szpadla lub łopaty. Prosimy zabrać wygodne odpowiednie obuwie i ubranie robocze, rękawice oraz dobry humor i zapał do pracy :)

Istnieje możliwość udzielenia wsparcia finansowego. Darowizny z dopiskiem: darowizna - projekt ogródek, prosimy przekazywać na rachunek bankowy Fundacji Nasze Dzieci, al. Piłsudskiego 92, 41-308 Dąbrowa Górnicza, rachunek bankowy w ING Bank Śląski SA: 87 1050 0086 1000 0090 3007 3085.

Osoby, które chciałyby udzielić dodatkowego wsparcia, prosimy o bezpośredni kontakt z FundacjaNaszeDzieci@arcelormittal.com, tel. 795-547-361.

Za każdą pomoc z całego serca dziękujemy.
Fundacja Nasze Dzieci

----------------------

Zakładamy Tajemniczy Ogród - parę słów na temat projektu

Na realizację zadania, polegającego na założeniu mini ogrodu botanicznego pod nazwą "Tajemniczy Ogród" przy Niepublicznym Przedszkolu Arcelormittal Poland "Równe Przedszkolaki" w Dąbrowie Górniczej, otrzymaliśmy dofinansowanie z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska w Katowicach w kwocie 9.574,00 PLN. Całkowita wartość projektu wynosi 32.827,00 PLN.

Prace przygotowawcze, związane z udziałem w konkursie, rozpoczęły się z inicjatywy Fundacji Nasze Dzieci wiosną ubiegłego roku.

Projekt ogrodu jest częścią większej koncepcji utworzenia interesujących dla dzieci zakątków przy przedszkolu i podzielony został na zakątki tematyczne. Każdy zakątek służyć będzie innemu doświadczeniu, pobudzaniu różnych zmysłów.

W ramach zadania, na które otrzymaliśmy wsparcie z WFOSiGW, powstaną dwa zakątki. Pierwszy zakątek „Wrzosowe Wzgórze”  powstanie na obszarze o powierzchni 328 m2. Utworzymy tutaj wrzosowisko i kompozycję z miniaturowymi roślinami. W tym miejscu posadziliśmy już jesienią ubiegłego roku pokaźną kolekcję wrzosów i innych spokrewnionych z nimi roślin z grupy wrzośców. Różnokolorowe rośliny będą kwitły od wiosny do jesieni.

Kolejny Zakątek Zmysłów i Doświadczeń jest labiryntem ze 175 metrów żywopłotu z żywotnika zachodniego. Przejście labiryntu przez dzieci będzie wiązało się z rozwiązywaniem wielu zadań, dokonywaniem eksperymentów oraz poznawaniem przyrody poprzez różne zmysły. Do labiryntu prowadzą trzy wejścia o różnym stopniu trudności trasy, a w samym labiryncie znajduje się sześć pokoi, w których będzie można nauczyć się czegoś innego. Przed labiryntem zbudowaliśmy ścieżkę dotykowa, składająca się z pięciu skrzynek, które  wypełnimy różnymi materiałami.

Poprzez realizację zadania, pragniemy umożliwić dzieciom bezpośredni  kontakt z przyrodą i jej różnorodnością. Ciekawe miejsca zlokalizowane na własnym terenie, bezpośrednio przylegającym do przedszkola sprzyjają inicjatywom zagospodarowania ich pod kątem prowadzenia edukacji ekologicznej i przyrodniczej, a także pozwolą na zapewnienie bezpieczeństwa dzieciom i uatrakcyjnią zabawę na powietrzu.

Dodatkowe informacje nt. przedsięwzięcia znajdą Państwo pod linkami:

Serdecznie zapraszamy!

Opublikowała: Katarzyna Kulik