Zielono nam!

05.07.2012

Zbieraj i sortuj plastik razem z nami!

Jeszcze parę lat temu tworzywa sztuczne stanowiły tylko 2% zawartości naszych kubłów; obecnie jednak ich procentowy udział wzrasta z każdym rokiem. Ze względu na swą budowę chemiczną nie ulegają naturalnemu rozkładowi, lecz pozostają w środowisku przez wieki. Rozkład np. plastikowej butelki po napoju chłodzącym, wykonanej z politereftalanu etylenu (PET), może trwać około 500 lat!

Recykling tworzyw sztucznych i innych odpadów ma sens. Recykling odpadów zmniejsza ich ilość na wysypiskach. Wytwarzanie nowych produktów z surowców wtórnych pozwala zaoszczędzić zasoby środowiska naturalnego.

Serdecznie zachęcamy Państwa do przyłączenia się do akcji zbiórki i sortowania plastiku. W Niepublicznym Przedszkolu ArcelorMittal Poland „Równe Przedszkolaki” w Dąbrowie Górniczej, ul. Kasprzaka 74a przygotowaliśmy  pojemniki do zbierania posortowanego plastiku. Nie tylko rodzice i dzieci z przedszkola, ale każdy może dostarczyć do przedszkola posortowany plastik. Zbieramy zgniecione butelki plastikowe PET, nakrętki plastikowe, uszkodzone zabawki plastikowe bez metalowych elementów.

Dochód ze sprzedaży posortowanego plastiku zostanie przeznaczony na wsparcie działalności statutowej Fundacji Nasze Dzieci.

Czego nie wrzucamy? Co wrzucamy do naszego pojemnika na posortowany plastik?

Nie wrzucamy:
– opakowań po olejach silnikowych i spożywczych,
– puszek po farbach i lakierach,
– tworzyw piankowych i PCW,
– ceramiki i szkła,
– makulatury,
– odpadów gumowych,
– przedmiotów wykonanych z połączenia tworzyw sztucznych z innymi materiałami,
– opakowań po jogurtach, kefirach, kubków plastikowych itp.,
– odpadów kuchennych, bioodpadów,
– gruzu budowlanego, popiołu
– odpadów niebezpiecznych

Wrzucamy:
– zgniecione plastikowe butelki po napojach PET,
– nakrętki plastikowe,
– uszkodzone zabawki plastikowe bez metalowych elementów.

Pozdrawiamy i zapraszamy do wzięcia udziału w akcji.
Fundacja Nasze Dzieci

Segregowany plastik w niniejszym projekcie odbiera z przedszkola: FILPOT Skup Surowców Wtórnych Andrzej Grela z Dąbrowy Górniczej, posiadający zezwolenie Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej na prowadzenie dzialaności w zakresie zbierania i transportu odpadów innych niz niebezpieczne nr WER.7661-4-4/04.