"Europa w piosenkach i krótkich spodenkach" - przegląd piosenki przedszkolnej

11.07.2017

Drugi Przegląd Piosenki Przedszkolnej tym razem pod tytułem "Europa w piosenkach i krótkich spodenkach" został zainicjowany i zorganizowany przez Niepubliczne Przedszkole ArcelorMittal Poland "Równe Przedszkolaki" z Dąbrowy Górniczej. Patronat nad imprezą objęli oraz nagrody ufundowali: Fundacja Nasze Dzieci z Dąbrowy Górniczej oraz Prywatne Przedszkole Estetyczne z Poznania.

Zaproszenie wysłano do 42 przedszkoli z Dąbrowy Górniczej, Sosnowca, Będzina oraz Czeladzi. Swój udział potwierdziło 8 przedszkoli, łącznie 16 dzieci. Ostatecznie udział wzięło 6 przedszkoli, łącznie 11 dzieci:

• Przedszkole Miejskie nr 20 w Sosnowcu,
  • Przedszkole nr 39 w Dąbrowie Górniczej,
  • Przedszkole nr 20 z oddziałami integracyjnymi w Dąbrowie Górniczej,
  • Przedszkole nr 11 w Dąbrowie Górniczej,
  • Przedszkole nr 28 w Dąbrowie Górniczej,
  • Przedszkole nr 4 Budynek A w Dąbrowie Górniczej.

Cele konkursu:

• prezentacja i promocja twórczości artystycznej dzieci w wieku przedszkolnym,
  • popularyzacja śpiewania piosenek w różnych językach
  • rozbudzanie u dzieci zamiłowania do śpiewu i tańca,
  • kształtowanie poziomu kultury estetycznej dzieci,
  • integracja społeczności międzyprzedszkolnej.

Występy ocenione zostały w dwóch kategoriach wiekowych: I kategoria (dzieci od 3-4 lat), II kategoria (dzieci od 5-6 lat). Czas prezentacji piosenki nie mogł przekroczyć 5 minut. Jury konkursu brało pod uwagę walory głosowe oraz taneczne, dobór repertuaru dostosowany do wieku, muzykalność, interpretację, choreografię oraz osobowość sceniczną.

Jury zachwyciło się dokonaniami dzieci i ostatecznie podjęło decyzję, że wszytkie dzieci uczestniczące w konkursie zostaną obdarowane nagrodami książkowymi, a także okolicznościowymi dyplomami pamiątkowymi.

Wyróżnienie otrzymało troje dzieci z Przedszkola nr 39 w Dąbrowie Górniczej, troje dzieci z Przedszkola nr 20 z oddziałami integracyjnymi w Dąbrowie Górniczej, jedno dziecko z Przedszkola nr 28 w Dąbrowie Górniczej. Nauczyciele przygotowujący dzieci otrzymali od organizatorów i patronów konkursu podziękowania.

Więcej informacji na temat zasad konkursu znajdą Państwo pod linkiem: Przegląd piosenki przedszkolnej. Nagrody książkowe w konkursie zostały ufundowane przez Fundację Nasze Dzieci z 1% podatku.

Mamy nadzieję, że konkurs na stale wpisze się w harmonogram imprez, bo kolejna edycje planujemy zorganizować za rok :). Już teraz serdecznie zapraszamy! :)

Katarzyna Kulik

1% podatku, śląśkie, małopolskie, Dąbrowa Górnicza, Kraków, Fundacja Nasze Dzieci, przedszkole arcelormittal, edukacja, wychowanie, dla dzieci, opp, ngo, 1 procent podatku