Festiwal Ludzi Aktywnych - święto organizacji pozarządowych

18.09.2019

W sobotę 14 września w Parku Hallera w Dąbrowie Górniczej nie było nudno. Jak co roku organizacje pozarządowe zaprosiły mieszkańców miasta do wspólnego spędzenia czasu podczas Festiwal Ludzi Aktywnych. W tym roku sprzymierzeńcem wydarzenia była również pogoda – słońce zachęcało do wyjścia z domu i odwiedzin w parku.

O godzinie 12:00 wydarzenie rozpoczął barwny korowód uczestników Festiwalu a następnie fundacje, stowarzyszenia i kluby sportowe zaprezentowały swoją działalność i zachęcały przechodniów do udziału w różnych aktywnościach. Wśród nich, jak co roku, była Fundacja Nasze Dzieci wspierana przez wolontariuszy ArcelorMittal Poland. Wolontariusze wspólnie z dziećmi wykonywali piękne prace plastyczne. Powstały kolorowe pawie, pingwiny, motyle a nawet minionki. Inni na ekologicznych torbach pisali swoje imiona i ozdabiali je. Bardziej zaawansowani w matematyce zmierzyli się z zagadkami matematyczno-logicznymi, kostką Rubika oraz dowiedzieli się, że matematyka może pomóc w sztuczkach karcianych.

Jak co roku dopisali wolontariusze ArcelorMittal, którzy zarówno w sobotę brali udział w wydarzeniu jak i Ci, którzy pomogli wcześniej przesyłając różne pomysły oraz organizując pomoce do prac plastycznych.

Serdecznie Wam dziękujemy :))