Fundacja Nasze Dzieci będzie na Festiwalu Ludzi Aktywnych

01.09.2014

6 września 2014r. zagłębiowskie organizacje pozarządowe będą prezentować w Dąbrowie Górniczej swoją działalność oraz prowadzić zajęcia, warsztaty i pokazy dla uczestników Festiwalu Ludzi Aktywnych.

Tegoroczny Festiwal rozpocznie się uroczystym przemarszem przez Park Hallera przedstawicieli trzeciego sektora w asyście Miejskiej Orkiestry Dętej. O godzinie 12.00 odbędzie się uroczyste otwarcie Festiwalu.

W godzinach od 12.00 do 18.00 będą czynne stoiska organizacji, gdzie na odwiedzających Park Hallera czego mnóstwo atrakcji m.in. dla najmłodszych Bieg Skrzata, warsztaty plastyczne i zabawy taneczne, dla nieco starszych pomiar poziomu cukru, zajęcia sportowe, porady dietetyczne, degustacje itp. Na scenie festiwalowej będzie można podziwiać prezentacje artystyczne zespołów i grup działających oraz prowadzonych przez organizacje pozarządowe.

Festiwal Ludzi Aktywnych, to coroczne święto lokalnego trzeciego sektora. Jego ideą jest przede wszystkim integracja działaczy trzeciego sektora oraz wolontariuszy, czyli ludzi aktywnych społecznie. Jego równie ważną rolą jest promocja aktywności społecznej, ruchów obywatelskich, działań lokalnych stowarzyszeń i fundacji oraz usług, które są przez nie świadczone.

Opublikowała: Katarzyna Kulik