Metoda Projektu „Bajki” w grupie czterolatków

16.04.2018

W dniu 19.02.2018 roku przedszkolna grupa czterolatków rozpoczęła Metodę Projektu. W tym roku przedszkolaki postanowiły zgłębić wiedzę na temat bajek. Metodę projektu rozpoczęliśmy od stworzenia siatki pojęć – dzieci zadawały pytania na które chciały uzyskać odpowiedź podczas trwania całego przedsięwzięcia. Następnie dzieci z czwartej grupy rozpoczęły przygotowania kącika tematycznego -  do sali przynieśliśmy specjalny regał w którym umieściliśmy wszystkie rzeczy związane tematycznie z naszym projektem:  książki z bajkami, komiksy, bajki na płytach CD lub DVD.

Podczas realizacji metody projektu dzieci ustaliły, że bajki możemy oglądać nie tylko w kinie czy telewizji, ale i w teatrze. W związku z tym do sali został przyniesiony parawan – teatrzyk oraz pacynki: większe na dłoń oraz małe, na paluszek. Dzieci mogły wymyślać własne bajki i ich inscenizację lub przedstawiać bajki ogólnie znane.  Przedszkolaki z grupy czterolatków miały okazję przekonać się jak wygląda inscenizacja bajki na deskach teatru – wraz z innymi dziećmi pojechaliśmy do Teatru Dzieci Zagłębia na przedstawienie pt.: „Kot w butach” – wszyscy byli zachwyceni!

Metoda projektu nie byłaby w pełni zrealizowana gdybyśmy nie porozmawiali z ekspertem.  A któż może nam powiedzieć więcej o bajkach jak nie panie bibliotekarki? 09.03. 2018 roku cała grupa wyruszyła do Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Będzinie na spotkanie z Panią bibliotekarką, która miała nam udzielić odpowiedzi na pytania zadane podczas tworzenia mapy pojęć. Dzieci przekonały się, że książkę można nie tylko czytać czy oglądać. Można również wymyślać zagadki z nią związane lub zabawy ruchowe. Po fantastycznie spędzonym czasie w bibliotece przedszkolaki wróciły i ciocia Mariola, która kiedyś pracowała w bibliotece uzupełniła wiedzę dzieci o kolejne informacje.

Na zakończenie projektu przedszkolaki z grupy czwartej stworzyły własną bajkę – „Przygody Super Chomika” oraz każdy indywidualnie wykonał projekt okładki.

Opracowała Natalia Klich – wychowawca grupy.