Sensoplastyczne© kolorowe szaleństwo w Akademii Małych Pociech w Krakowie

21.04.2016

W poniedziałek 11.04.2016r dzieci z grupy 5.2 uczestniczyły w zajęciach z Sensoplastyki© prowadzonych przez mgr Marzenę Kupiec - Trenera Sensoplastyki©1st.

Sensoplastyka© - Plastyka Sensoryczna© - autorska metoda Izabeli Anny Stefańskiej, polegająca na wspieraniu rozwoju poprzez działania z zakresu stymulacji sensorycznej /w oparciu o edukację plastyczną/ z elementami coachingu; to stałe poszukiwanie i odkrywanie nowych tekstur, zapachów, eksperymentowanie z kolorem, zapachem i smakiem.

Ekscytacja i zniecierpliwienie na popołudniowe “brudzenie się” przepełniały serca dzieci od samego rana. Gdy wreszcie wybiła wyczekiwana godzina 14:00 i dzieci wróciły do przygotowanej na zajęcia sali (po szybkim pozbyciu się obuwia i jeśli ktoś miał ochotę skarpetek również), ich oczom ukazały się rozstawione na podłodze kolorowe miski, przy których każdy mógł zając miejsce.

I wtedy zaskoczenie…będziemy bawić się mąką?:) Tak! Jak najbardziej tak! Bo Sensoplastyka© to wyłącznie produkty spożywcze, z których Uczestnicy zajęć tworzą materiały plastyczne oraz sensoryczne tj. farby, kleistości, masy plastyczne, ziarnistości… Dzięki temu mamy pewność, że użyte materiały są w pełni bezpieczne dla dzieci (jedyne na co należy zwrócic uwagę, to możliwość pojawienia się alergii pokarmowych).

Chwila zastanowienia i po kilku minutach “rozeznania” w ruch poszła mąką, woda, olej i mnóstwo kolorowych barwników w formie rozcieńczonej.  Emocje, emocje i jeszcze raz niesamowite emocje, których zdjęcie nie jest w stanie oddać. Radość tworzenia i zachwyt nad tym, co powstało, dzielenie się doznaniami ze sobą na wzajem i przede wszystkim zabawa połączona z intensywną aktywnością fizyczną, nie miałyby końca, gdyby nie przychodzący po dzieci rodzice :)

-----------

Na koniec zacytuję myśl autorki metody I. A. Stefańskiej, którą miałam przyjemność i zaszczyt poznać osobiście : “Wspólna zabawa to czas i miejsce rozwoju zarówno poznawczego jak i emocjonalnego – budowanie więzi”, a “poszukiwania dają przestrzeń do kształtowania: samodzielnego myślenia, kreatywności, zdolności podejmowania decyzji, poznawania związków przyczynowo – skutkowych, umiejętności współpracy”.

mgr Marzena Kupiec
Akademia Małych Pociech w Krakowie

1% dla dzieci, 1 procent podatku, opp, Dąbrowa Górnicza, Kraków, śląskie, małopolskie, Fundacja Nasze Dzieci, edukacja, przedszkole arcelormittal, sensoplastyka, ngo