Warsztaty edukacyjne "Ostrożnie z prądem"

06.05.2016

Skąd się bierze prąd? Dlaczego nie wolno wkładać kredki do gniazdka? Czy dzieciom wolno korzystać z urządzeń elektrycznych? Czemu w niektórych miejscach umieszczony jest znak błyskawicy? Jak należy zachować się podczas burzy?

Odpowiedzi na te i wiele innych pytań dzieci z Niepublicznego Przedszkola ArcelorMittal Polad „Równe Przedszkolaki” w Dąbrowie Górniczej uzyskały podczas warsztatów edukacyjnych pt. „Ostrożnie z prądem” przeprowadzonych 15 kwietnia br. w ramach Dnia Bezpieczeństwa ArcelorMittal Poland oraz programu edukacyjnego „Bezpieczniki TAURONA. WŁĄCZ dla dobra dziecka”. W wydarzeniu uczestniczyło 59 dzieci.

Celem „Bezpieczników TAURONA” jest edukacja dzieci i młodzieży w zakresie bezpiecznego i racjonalnego korzystania z energii elektrycznej, urządzeń nią zasilanych, a także bezpiecznego zachowania w pobliżu infrastruktury energetycznej. Bezpłatne zajęcia edukacyjne prowadzone są przez ekspertów, kreatywne konkursy z nagrodami, ciekawe gadżety i objazdowe miasteczka propagujące wiedzę o zasadach bezpiecznego użytkowania energii – to elementy programu edukacyjnego „Bezpieczniki TAURONA. WŁĄCZ dla dobra dziecka” .

Przedszkolaki po obejrzeniu przygód i perypetii Henia, Krzysia i Zosi związanych z energią elektryczną oraz wysłuchaniu prelekcji edukatora poszerzyły swoją wiedzę w zakresie prawidłowego używania urządzeń elektrycznych, zachowania się w trakcie burzy, czy awarii energetycznej.

Zajęcia pozwoliły również dzieciom zwiększyć świadomość w zakresie swobodnego gospodarowania energią elektryczną.

Dzieci po zakończonych warsztatach otrzymały odblaski oraz książeczki edukacyjne, w których za pomocą rymowanych wierszyków, zagadek, rebusów i krzyżówek przedstawiono w łatwy i przyjazny sposób treści programowe związane z bezpieczeństwem i energią elektryczną.

I tak na pytanie dzieci: Czemu w niektórych miejscach umieszczony jest znak błyskawicy?  dzieci uzyskały następującą odpowiedź:

„Drzwi, a na drzwiach tablica
- żółty trójkąt. Błyskawica.
Nie dotykać – ostrzeżenie
Elektryczne urządzenie.
Co z tabliczki tej wynika?
Przede wszystkim nie dotykaj!
Bo tabliczka nie żartuje,
Kto dotyka ryzykuje,
że go prąd porazić może.
Więc gdy bawisz się na dworze,
to omijają urządzenia,gdzie są takie ostrzeżenia”

Kontynuacją warsztatów edukacyjnych były zajęcia przeprowadzone przez nauczycieli z wykorzystaniem książeczek edukacyjnych. Dzieciom z grupy „4” najbardziej podobał się eksperyment z użyciem energii elektrycznej uzyskanej z cytryny do uruchomienia elektronicznego zegarka, który wskazywał godzinę orazdatę. Zegarek działał przez 5 dni, korzystając z energii uzyskanej z cytryny.

Zorganizowane warsztaty i zajęcia edukacyjne pozwoliły przybliżyć przedszkolakom trudne tematy związane z elektrycznością i bezpieczeństwem, rozbudziły ciekawość poznawczą i zaspokoiły głód wiedzy.

Agata Rozpondek
Równe Przedszkolaki