Wrzosowe Wzgórze - posadziliśmy już wrzosy i wrzośce!

21.10.2013

Od 16 września br., na terenach zielonych Niepublicznego Przedszkola ArcelorMittal Poland "Równe Przedszkolaki" w Dąbrowie Górniczej, prowadzimy prace związane z założeniem wrzosowiska i kompozycji z miniaturowymi roślinami - Zakątka Wrzosowe Wzgórze.

Zakątek ten jest częścią szerszej koncepcji budowy mini ogrodu botanicznego przy Przedszkolu pod nazwą "Tajemniczy Ogród" i jest realizowany z dofinansowaniem ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

Zgodnie z projektem wykonaliśmy juz prace związane z częściowym usunięciem gruntu oraz darni na obszarze 328m2 oraz wypełnieniem terenu nowym materiałem, spełniającym wymagania jakościowe roślin przewidzianych do nasadzenia.

Do projektu zakupiliśmy podłoże humusowe, torf, piasek, 280 wrzosów i 200 wrzośców. Podczas akcji w dniu 12 października wolontariusze Fundacji Nasze Dzieci rozplantowali dodatkowy torf, wytyczyli działki pod poszczególne rodzaje wrzosów i wrzośców, obsadzili teren zgodnie z wcześniejszym kolorystycznym i gatunkowym rozplanowaniem. Wrzosy posadziliśmy grupami tworzącymi barwne plamy, po kilkanaście sztuk z jednej odmiany obok siebie w odległościach 30-40 cm. Plamy wrzosów zostały przeplecione plamami wrzośców. Obok siebie utworzyliśmy plamy o odmiennych kolorach liści i kwiatów. Na obrzeżach wrzosowiska posadziliśmy wrzośce.

Z całego serca dziękujemy wolontariuszom,
którzy uczestniczyli w obu akcjach 28 września i 12 października br. yes

Nasi dzielni, wspaniali wolontariusze: Katarzyna Karcz-Mączka, Damian Dyrka, Stanisław Borowik, Marcin Dołba, Marcin Matysiak, Norbert i Joanna Białas, Anna Czeszejko, Mirosław Soból, Marta Gierat-Ossak, Małgorzata Chrząszcz, Wioleta Goińska, Radosław Radwan, Jolanta i Łukasz Rybaccy, Agnieszka i Adam Juszczak, Radosław Rojek, Konrad Foryt, Andrzej Wypych, Piotr Baran, Ewa i Krystian Irasiak, Bartosz Wachowiak, Rafał Szajrych, Tomasz Szczudło, a także Barbara Musiorska z firmy ogrodniczej F.P.U "Tilia".

Przed nami jeszcze posadzenie pozostałych roślin na wrzosowisku: azalii, różaneczników, hortensji, berberysów, lawendy, tawuły, liliowców, jałowców i innych - ale to wykonamy dopiero wiosną przyszłego roku. Wtedy też przystąpimy do realizacji kolejnego Zakątka, tym razem Zmysłów i Doświadczeń.

Drodzy Rodzice, Wolontariusze Fundacji Nasze Dzieci, już teraz serdecznie zapraszamy Was do współpracy.
Terminy prac w ogrodzie zamieścimy na tablicy ogłoszeń w przedszkolu, gdzie wywiesimy również listę zapisów.
Zgłoszenia będzie można przesyłać również mailowo na adres: FundacjaNaszeDzieci@arcelormittal.com.

Osoby, które chciałyby udzielić dodatkowego wsparcia, prosimy o bezpośredni kontakt z FundacjaNaszeDzieci@arcelormittal.com, tel. 795-547-361.

Serdecznie zapraszamy!
Fundacja Nasze Dzieci
Organizacja pożytku publicznego (opp)

Dodatkowe informacje:

Opublikowała: Katarzyna Kulik