Z miłości do ogrodów

18.10.2016

15 października br. przedstawiciele społeczności przedszkolnej i fundacji wzięli udział w akcji porządkowania Wrzosowego Wzgórza - jednego z zakątków Tajemniczego Ogrodu przy Niepublicznym Przedszkolu ArcelorMittal Poland "Równe Przedszkolaki" w Dąbrowie Górniczej. Prace polegały na plewieniu, wykopywaniu chwastów, sprzątaniu, uzupełnianiu terenu ziemią i korą.

Wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za udział w porządkowaniu naszego przedszkolnego ogrodu. Dziękujemy również za uśmiech i pogodę ducha!

Dziękujemy również firmie Unitech1 z Dąbrowy Górniczej oraz Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ "Solidarność" ArcelorMittal Poland z Dąbrowy Górniczej za wsparcie organizacyjne i finansowe przedsięwzięcia.

Kolejne porządki w ogrodzie dopiero wiosną przyszłego roku, ale już teraz serdecznie zapraszamy wszystkich pozytywnie zakręconych miłośników pięknych ogrodów!

-----------------------------

Zakątek Wrzosowe Wzgórze jest częścią szerszej koncepcji mini ogrodu botanicznego przy przedszkolu pod nazwą Tajemniczy Ogród i był realizowany w latach 2013-2014 z dofinansowaniem ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Wrzosowe Wzgórze obejmuje obszar 328m2, na którym posadzono 280 wrzosów oraz 200 wrzośców. Obok siebie utworzono plamy o odmiennych kolorach liści i kwiatów. Poza wrzosowiskiem posadzono różne gatunki magnolii, sosny, azalii i różaneczników, hortensje, jałowce, lawendę, forsycje, liliowce, berberysy, tawuły, liliowce, cyprysiki, świerki, juki karolińskie, pięciorniki krzewiaste, modrzew europejski i buk pospolity.

Dodatkowe informacje nt. projektu znajdą Panstwo pod linkiem:
Zbudowaliśmy przy przedszkolu Wrzosowe Wzgórze i Labirynt