Z serca dla serca - dar od dzieci dla mieszkańców hospicjum

27.02.2014

Dzień Świętego Walentego obchodzony jest 14. lutego, kojarzony jest z wręczaniem podarunków, upominków, walentynek osobom, które się kocha.

Tego dnia w Niepublicznym Przedszkolu ArcelorMittal Poland „Równe Przedszkolaki” w Dąbrowie Górniczej zgodnie z realizowanym hasłem roku „Kosmos i jego tajemnice” odbyły się warsztaty pt. „Nasi galaktyczni sąsiedzi – Mars i Wenus” połączone z przygotowaniem walentynek dla osób najbliższych.

Ale nie tylko takie walentynki przygotowały w bieżącym roku nasze dzieci....

Przez kilka dni, wszystkie przedszkolaki wycinały serca z kolorowego papieru. Następnie sklejały je z wielką starannością, dbały o ich estetykę. Wkładały dużo wysiłku i serca, aby przygotować podarunek dla pacjentów hospicjum. Zadnie przed którym stanęły dzieci nie było łatwe, musiały zrozumieć, że ich przepiękne serca nie zostaną wręczone najbliższym, czyli mamie, tacie, babci czy dziadkowi lecz osobom, których nie znają, ale którym ten podarunek sprawi wiele radości.

Podczas tworzenia walentynek dzieci zadawały różne, często trudne pytania: co to jest hospicjum, kto tam mieszka, dlaczego ludzie tam mieszkający nie wyzdrowieją, dlaczego mieszkańcy hospicjum są chorzy itp. Pytania te stały się doskonałym powodem do rozmowy na niełatwe tematy. Wykonywanie własnoręcznych podarków dla pacjentów hospicjum stało się dla dzieci lekcją empatii i wrażliwości wobec innych ludzi.

W całej skomercjalizowanej współcześnie formie walentynek, przedszkolakom udało się odnaleźć prawdziwy sens tego święta.

Przygotowane przez przedszkolaki walentynki zostały dostarczone do hospicjum w Dzień Świętego Walentego, po czym udekorowano nimi cały budynek. Mamy nadzieję, że sprawiły mieszkańcom hospicjum tak wiele radości, jak wiele serca i uczucia włożyły dzieci w ich przygotowanie.

Akcja została zainspirowana przez rodziców jednego z naszych wychowanków. Z całego serca dziękujemy Wam za cudowny pomysł i lekcję wrażliwości dla dzieci.

Agata Rozpondek