Zbudowaliśmy przy przedszkolu Wrzosowe Wzgórze i Labirynt!

11.05.2014

10 maja br. zakończyliśmy prace ogrodnicze związane z założeniem Zakątka Wrzosowe Wzgórze oraz Zakątka Zmysłów i Doświadczeń na terenach zielonych Niepublicznego Przedszkola ArcelorMittal Poland "Równe Przedszkolaki" w Dąbrowie Górniczej. Prace prowadziliśmy od września 2013 r.

Zakątki te są częścią szerszej koncepcji budowy mini ogrodu botanicznego przy Przedszkolu pod nazwą "Tajemniczy Ogród" i jest realizowany z dofinansowaniem ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

Prace przygotowawcze, związane z udziałem w konkursie, rozpoczęły się z inicjatywy Fundacji Nasze Dzieci wiosną ubiegłego roku.

 

Zgodnie z projektem na obszarze przeznaczonym pod Wrzosowe Wzgórze, po częściowym usunięciu gruntu oraz darni na obszarze 328m2 oraz wypełnieniu terenu nowym materiałem, spełniającym wymagania jakościowe roślin przewidzianych do nasadzenia, wytyczeniu działek pod poszczególne rodzaje wrzosów i wrzośców, obsadziliśmy teren zgodnie z wcześniejszym kolorystycznym i gatunkowym rozplanowaniem.

280 wrzosów posadziliśmy grupami tworzącymi barwne plamy, po kilkanaście sztuk z jednej odmiany obok siebie w odległościach 30-40 cm.

 

Plamy wrzosów zostały przeplecione plamami wrzośców. Obok siebie utworzyliśmy plamy o odmiennych kolorach liści i kwiatów. Na obrzeżach wrzosowiska posadziliśmy 200 wrzośców.

 

Poza wrzosowiskiem, po uzupełnieu dołków ziemią humusową, posadziliśmy różne gatunki magnolii, sosny, azalii i różaneczników, hortnensje, jałowce, lawendę, forsycje, liliowce, berberysy, tawuły, liliowce, cyprysiki, świerki, juki karolińskie, pięciorniki krzewiaste, modrzew europejski i buk pospolity.

Następnie teren poza wrzosowiskiem wyłożyliśmy agrowłokniną i przysypaliśmy pięciocentymetrową warstwą kory, z wyjątkiem terenu obsadzonego jukami, na którym zbudowlaiśmy rabatę żwirową.

 

 

 

Głównym elementem Zakątka Zmysłów i Doświadczeń jest labirynt. Po wytyczeniu zarysu i zerwaniu darni, całość wyłożyliśmy agrowłókniną. Labirynt to żwywopłot, który utworzyliśmy z ponad 400 żywotników zachodnich posadzonych co 40 cm. Po posadzeniu roślin i podsypaniu ich nawozem, labirynt uzupełniliśmy pięciocentymetrową warstwą kory.

 

Do labiryntu prowadzą trzy wejścia o różnym stopniu trudności trasy. W labiryncie znajduje się 6 pokoi, w każdym z nich dzieci będą mogły nauczyć się czegoś innego. W pokoju kolorów wsadziliśmy niskie rośliny o różnych kolorach liści i kwiatów, a pomiędzy nimi róże miniaturowe każda o innym kolorze kwiatów. W pokoju figur i kształtów dzieci będą rozpoznawały kształty oraz poznawały różnorakie faktury przy pomocy odpowiednio dobranych roślin.

Do pokoju dźwięków zakupiliśmy pięć beczek, które wypełnimy różnymi materiałami. Dzieci wrzucając do pojemników piłeczki z różnych surowców, będą porównywać uzyskane dźwięki.

Przy labiryncie znajduje się ścieżka dotykowa. Składa się ona z pięciu skrzynek, które zostaną wypełnione materiałami takimi jak piasek, kora, liście, kamyki (otoczaki), deski, szyszki. Dzieci przechodząc boso, wyczuwać będą stopami różnice w dotyku.

 

Posadzone w obu zakątkach rośliny oznaczymy specjalnymi tabliczkami.

 

Z całego serca dziękujemy wolontariuszom,

którzy uczestniczyli w akcjach 28 września i 12 października 2013 roku oraz 10 maja bieżącego roku heart

 

Przed nami jeszcze zakup do Zakątka Zmysłów i Doświadczeń stacji meteorologicznej oraz skrzynek dotykowych, a także płyt z piaskowca do wyłożenia ścieżki na terenie Wrzosowego Wzgórza.

Osoby, które chciałyby udzielić dodatkowego wsparcia, prosimy o bezpośredni kontakt z FundacjaNaszeDzieci@arcelormittal.com, tel. 795-547-361. Darowizny z dopiskiem: darowizna - projekt ogródek, prosimy przekazywać na rachunek bankowy Fundacji Nasze Dzieci, al. Piłsudskiego 92, 41-308 Dąbrowa Górnicza, rachunek bankowy w ING Bank Śląski SA: 87 1050 0086 1000 0090 3007 3085.

Z całego serca dziękujemy wszystkim tym, którzy wsparli projekt założenia mini ogrodu botanicznego.

Fundacja Nasze Dzieci
 

 

Dodatkowe informacje:

Opublikowała: Katarzyna Kulik