Przesiewowe badania stóp i wad postawy u dzieci

08.10.2021

W związku z Tygodniem Zdrowia ArcelorMittal Poland, 30 września w naszym przedszkolu dąbrowskim, a 4 października w przedszkolu krakowskim, przeprowadzone zostały za zgodą rodziców, przesiewowe badania mające na celu ocenę postawy ciała u dzieci oraz badania podoskopowe - komputerowe badania stóp. Koszt pracy fizjoterapety został sfinansowany przez Fundację Nasze Dzieci (opp) ze środków pochodzących z 1% podatku dochodowego od osób fizycznych.

Łącznie w obu przedszkolach przebadanych zostało 94. dzieci.

Podczas badania dzieci stawały na magicznym czerwonym pudełku (podoskop diagnostyczny RGB z kamerą Full HD), które skanowało ich stopy, a potem przeprowadzący badania fizjoterapeuta sprawdzał czy postawa ciała przedszkolaków jest prawidłowa, zachęcając dzieci łaskotkami oraz opowiadaniami o tym, co i dlaczego wykonuje. Pojedyncze badanie zajmowało kilka minut, było bezbolesne i bezinwazyjne - przyjazne dziecku.

Przesiewowe badania stop i postawy ciała są bardzo potrzebne, bo w obecnych czasach  coraz więcej dzieci ma problemy z podstawą. Im wcześniej wykryje się nieprawidłowości w rozwoju, tym szybciej za pomocą terapii i ćwiczeń fizjoterapeutycznych można je poprawić. Układ nerwowy dziecka bardzo szybko reaguje na nowe, prawidłowe wzorce postawy. Dlatego to o wiele szybciej u dziecka zaobserwujemy poprawę funkcjonalną niż u osoby dorosłej.

Warto zacząć od dobrych nawyków już w domu. Zwracajmy uwagę jak dziecko siada, gdy się bawi, czy jest w stanie przez dłuższy czas siedzieć w prawidłowej postawie? Czy nie siada z nogą pod pupą, albo jedząc czy rysując, nie opiera się ciągle na jednym łokciu? Z pozoru błahe, nieprawidłowe nawyki mogą dziecku wejść w krew i stać się jego stałą postawą. Pamiętajmy również, że aktywność fizyczna i odpowiednia dawka ruchu może być pomocna przy dbaniu o prawidłową postawę, jednak nie zastąpi indywidualnie dopasowanych ćwiczeń, mających na celu pracę nad konkretnymi mięśniami. Prawidłowa postawa ma pozytywny wpływ na cały organizm dziecka.

Opracowała Karolina Męcik